Popovački vatrogasci dislocirani na Dugi otok

Ljetni mjeseci i visoke temperature znače i veću mogućnost požara pogotovo u priobalju. Svake godine provodi se praksa odlaska vatrogasaca s kontinenta u ispomoć kolegama vatrogascima na priobalje i otoke.

U tome sudjeluju i vatrogasci s područja Sisačko-moslavačke županije.

Naime, Vatrogasna zajednica Sisačko – moslavačke županije daje redovnu dislokaciju na Dugi otok, mjesto Božava.

Na 15-dnevnoj dislokaciji koja je počela 15. kolovoza, Vatrogasna zajednica Sisačko – moslavačke županije ima ukupno 5 vatrogasaca. Među njima, riječ je o djelatniku JVP Sisak i zapovjedniku Vatrogasne zajednice grada Popovača Tomislavu Jalžečiću i Marinku Mihelčiću iz DVD-a Gornja Jelenska, tajniku VZG Popovača. Uz njih je još jedan pripadnik JVP Sisak, te po jedan vatrogasac iz DVD-a Greda i DVD-a Mladost Sisak Novo Selo.

Napomenuti vrijedi, kako u pripravnosti za izvanrednu dislokaciju u slučaju velikog požara Sisačko-moslavačka županija ima predviđen i jedan modul od 20-tak vatrogasaca sa vozilima koji će u slučaju potrebe i po zapovjedi Glavnog vatrogasnog zapovjednika biti upućeni na ispomoć u priobalje.

Svrha planske dislokacije dopunskih vatrogasnih snaga i tehnike je izravno i brzo pružanje ispomoći vatrogasnim postrojbama priobalnog područja u gašenju i sprečavanju širenja požara otvorenog prostora, ali i u spašavanju ljudi, imovine i okoliša tijekom ljetne požarne sezone.

Dislokacije se provode u smjenama svakih 15 dana, a vatrogasac može biti dislociran najduže do 30 dana.