Održana “Noć trijema” u Popovači

U dvorištu Tradicijske okućnice u središtu Popovače u organizaciji Likovnog društva ‘Moslavački krug’, a uz podršku gradske Turističke zajednice, održan je tradicionalni program pod nazivom ‘Noć trijema’.

Slikari okupljeni u ‘Moslavački krug’ ulažu značajan angažman ne samo u pogledu njegovanja likovne umjetnosti, već i u smislu snažne skrbi o trijemu i tradicijskoj okućnici koja krasi samo središte Grada Popovače. „Kroz organizaciju ovog već tradicionalnog druženja iz godine u godinu čine se značajni koraci naprijed u smislu promocije kulturne baštine i turizma na području Grada Popovače. Također, ova manifestacija važna je i za sve građane Popovače kojima se na ovaj način približuje povijest i tradicija ovog kraja“- naglasio je pozdravljajući okupljene gradonačelnik Josip Mišković te izrazio nastojanja gradske uprave za nastavak uređenja Tradicijske okućnice.


U okviru ovogodišnje Noći trijema posjetitelji su imali priliku razgledati stalni postav zavičajne zbirke Zorke Sever i vrijednu etno izložbu u prostoru tzv. Malog trijema, kao i izložbu slika autora okupljenih u ‘Moslavački krug’. Ovaj ugodan susret svojim izvedbama glazbeno su oplemenile članice KUD-a Stružec kao i mlada violinistica Mandica Čepelak, a bogat kulturni program obuhvatio je i predstavljanje pjesama iz Zbirke poezije Liljane Ratkaj Kerepčić koje je čitala članica LD Moslavački krug Ana Đula. Na najznačajnije odrednice koje su obilježile privatni život i stvaralački rad popovačke multimedijalne umjetnice i velike zaljubljenice u svoj rodni zavičaj, Zorke Sever, na otvorenju manifestacije podsjetila je etnologinja Slavica Moslavac.


Na rad i ciljeve Likovnog društva ‘Moslavački krug’ koji aktivno djeluje već 28 godina kratko se osvrnuo predsjednik Društva Antun Snovak, podsjetivši i kako Tradicijska okućnica predstavlja graditeljsku kulturnu baštinu, jedinstven primjer drvene arhitekture koja na ovim prostorima polako nestaje. „Kao čuvar i korisnik okućnice LD Moslavački krug zalaže se i nositelj je smjernica za nadogradnju novih objekata, u konceptu cjeline prirodnih i kulturnih vrijednosti tradicijske okućnice, koja bi bila u funkciji svakodnevnog života“- naglasio je među ostalim Snovak te na prigodan način izrazio spomen odnosno zahvalu osnivačima Društva i idejnim začetnicima odnonso inicijatorima uređenja Tradicijske okućnice- Josipu Đoniju Kovaču, Ljiljani Ratkaj Kerepčić i Stjepanu Beleti koji su 1996. godine osnovali ‘Moslavački krug’. (foto: S. M.)

Galerija fotografija na poveznici: https://www.popovaca.hr/vijesti/aktivnosti-udruga/12123-odrzana-tradicionalna-kulturna-manifestacija-noc-trijema