Nove usluge kutinske ispostave Doma za starije i nemoćne osobe Sisak

Kako bi se predstavile usluge  kutinske ispostave Doma za starije i nemoćne osobe Sisak, u Gradskoj upravi održana je tiskovna konferencija.

Ravnateljica Doma Ružica Čakširan tom je prigodom podsjetila kako je u kutinskom domu od otvorenja u siječnju ove godine smješteno 45 štićenika, a sada se dom priprema i za nove usluge, organiziranu prehranu i poludnevni boravak.

S uslugom organizirane prehrane (ručkom) započelo bi se od 1. rujna. Cijena obroka iznosit će 4 eura ukoliko će korisnik sam doći po njega, dok će s dostavom ona iznositi 5,50 eura. Tu će uslugu moći koristiti osobe starije od 65 godina, a prijaviti se za nju mogu u samom domu.

Druga usluga koja bi uskoro trebala započeti je poludnevni boravak. Naime, završeni su radovi uređenja prostora na posljednjoj etaži gdje će se odvijati aktivnosti. Sada slijedi nabavka namještaja i potrebnih rekvizita, te sami upisi. Cijena poludnevnog boravka s ručkom na mjesečnoj će razini iznositi 80 eura.

„Ovim oblicima izvaninstitucionalne skrbi želimo postići da korisnici što duže ostanu u svojim kućama, budući da su za njih izuzetno vezani. Mi ćemo im pomoći pripremom ručka, pranjem i glačanjem rublja, te organiziranim aktivnostima. Dakle, bit će tu predavanja, izleta, mjerenja šećera i tlaka na tjednoj razini… U Sisku ovu uslugu provodimo već gotovo 17 godina i ljudi su zaista zadovoljni, nadam se da će biti i ovdje.“ – napomenula je ravnateljica Doma Ružica Čakširan i zahvalila Sisačko-moslavačkoj županiji i Gradu Kutini na podršci i dodijeljenim financijskim sredstvima uz koja se ova ustanova nastavlja razvijati.

Gradonačelnik Zlatko Babić izrazio je zadovoljstvo pokretanjem novih usluga koje će doprinijeti kvalitetnijem životu sugrađana starije životne dobi.

Budući da je dužnost svakog korisnika usluge organizirane prehrane nabaviti dvije četverodijelne posude za hranu od rostfraja, a čija cijena nije mala, gradonačelnik je istaknuo kako će njihovu nabavku osigurati Grad Kutina te će ih korisnici moći preuzeti u Domu.

Zadovoljstvo razvojem usluga i aktivnosti za umirovljenike i osobe starije životne dobi tom su prilikom iskazali predsjednici Udruge umirovljenika Grada Kutine i Udruge umirovljenika Petrokemije, Olga Friščić i Branko Straga, kao i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Kutina Katica Zeman te Vedrana Lalić iz kutinskog ureda Hrvatskog zavoda za socijalnu skrb.

Dodajmo kako Kutinu uskoro očekuje i povećanje smještajnih kapaciteta za starije osobe. Naime, Grad intenzivno radi na projektu izgradnje Doma za starije osobe na Brunkovcu, a za što je u tijeku priprema projektne dokumentacije.