Nova namjena bivše zgrade Komande

Bivša zgrada komande u Sisku još je jedna zgrada javne namjene u centru grada Siska koju obnavlja Sisačko-moslavačka županija.

Cjelovitu obnovu ovog objekta županija provodi sredstvima Fonda solidarnosti EU putem Ministarstva kulture i medija, Nacionalnog plana oporavka i otpornosti i županijskog proračuna, a vrijednost radova iznosi 3,2 milijuna eura. Prvo je ovo veliko ulaganje u ovaj objekt otkako je izgrađen.

Tijekom dosadašnjih radova ojačana je konstrukcija objekta, izvedeni su novi podovi, zidovi i stropovi, postavljena je nova stolarija i ugrađene nove instalacije. Na objektu je ugrađena i energetski učinkovita vanjska ovojnica, novo je krovište, a uveden je sustav grijanja dizalicama topline čime je postignuta i značajna energetska učinkovitost zgrade. U zgradi je ugrađeno i dizalo koje će olakšati kretanje osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, a koji objekt prije nije imao.

„U glavnoj zgradi i aneksu u kojem se nalaze uredi radovi su u završnoj fazi, odnosno trenutno se izvode unutarnji obrtnički radovi. Kada ti radovi završe, kreću i završni obrtnički radovi na drugom aneksu u kojem se prije potresa nalazila kino dvorana. Nakon završetka radova u samoj zgradi, slijede radovi uređenja okoliša koji obuhvaćaju sanaciju odvodnje“, rekao je župan Ivan Celjak.

Nakon završene obnove u zgradu će smjestiti Državni inspektorat RH (Ispostava Sisak), Ministarstvo obrane RH (Područni odsjek Sisak), Ministarstvo hrvatskih branitelja (Područni odjel Sisak), Javna ustanova Regionalni koordinator SMŽ, Razvojna agencija SMŽ SI-MO-RA, Turistička zajednica SMŽ, Vatrogasna zajednica SMŽ i Crveni križ SMŽ, a useljenje korisnika očekuje se najkasnije do kraja godine.

Osim uredskih prostora, u zgradi se nalazi i velika dvorana koja će imati raznovrsnu namjenu, odnosno bit će to multifunkcionalna dvorana u središtu grada u kojoj će se moći organizirati razni događaji, poput predstava, kino projekcija, sastanaka, seminara, sjednica Županijske skupštine, ali i za potrebe raznih događanja organizacija civilnog društva.

„Dodana vrijednost ovoj zgradi je dvorana koju uređujemo. To će biti multifunkcionalna dvorana u kojoj planiramo održavati predstave i projekcije filmova, ali će je koristiti i županijska uprava i ustanove u području zdravstva, obrazovanja i sustava socijalne skrbi, kao i organizacije civilnog društva. Dvorana predstavlja novu vrijednost ove zgrade, ali i centru grada i svim građanima grada Siska“, istaknuo je župan Celjak.

Zgrada bivše komande samo je jedna od zgrada za koju je odgovornost za obnovu preuzela Sisačko-moslavačka županije, iako nije u njenom vlasništvu.

„Sisačko-moslavačka županija u svom vlasništvu ima dvije zgrade na području grada Siska. Jedna je zgrada bivšeg Dunavskog Lloyda koja nije stradala u potresu, a druga zgrada je sadašnja zgrada Kulturno-povijesnog centra SMŽ. Da smo obnavljali samo zgrade u vlasništvu Županije, obnovom zgrade Kulturno-povijesnog centra mi bi završili naš posao. Međutim, mi smo preuzeli odgovornost i za zgrade koje su u vlasništvu naših ustanova, odnosno Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak, Doma zdravlja SMŽ i svih naših škola. Isto tako smo u dogovoru s Vladom Republike Hrvatske, odnosno s Ministarstvom nadležnim za državnu imovinu preuzeli i obnovu zgrada koje su u državnom vlasništvu, poput kompleksa zgrada u Rimskoj ulici 19 u Sisku, zgrade bivše komande i Tuškanove kuće. Obnovom ovih zgrada osigurat ćemo Siščanima i svim stanovnicima Sisačko-moslavačke županije brojne sadržaje koje nisu imali prije potresa“, zaključio je župan Celjak.