Natječaji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga SMŽ

Zajednica kulturno umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije na svojoj je web stranici (zkuu-smz.hr) objavila dva natječaja – Natječaj za 6.Susret književnika Sisačko-moslavačke županije i Natječaj za 6.Susret likovnih stvaralaca Sisačko-moslavačke županije.

Natječaj za 6.Susret književnika Sisačko-moslavačke županije

U sklopu Natječaja za 6.Susret književnika Sisačko-moslavačke županije, dodjeljuju se priznanja „Književni pleter Sisačko moslavačke županije“ – za najbolje pjesničko ostvarenje, za najbolje prozno ostvarenje, za najboljeg mladog autora (u dobi od 15 do 29 godina) te za promicanje zavičajnih vrijednosti Sisačko-moslavačke županije“.

Na Natječaj se mogu prijaviti građani rođeni i/ili nastanjeni na području Sisačko-moslavačke županije stariji od 15 godina (osim članova Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva pisaca), koji su članovi Zajednice kulturno-umjetničkih udruga SMŽ (učlanjeni u Zajednicu kao fizičke osobe ili su u članstvu udruga članica Zajednice), te autori ne-članovi Zajednice.

Na Natječaj se primaju poetski i prozni radovi na hrvatskom jeziku uz mogućnost korištenja hrvatskih narječja: kajkavsko, čakavsko i štokavsko i svih govora: ijekavski, ikavski i ekavski.

Autori poetskih radova na Natječaj mogu poslati do 5 pjesama, poema, haikua ili ostalih poetskih oblika, a autori proznih radova jedan prozni rad (pripovijetke ili novele, putopisi, eseji, romani, drame te ostali prozni oblici). Jedan autor na Natječaj može poslati radove u obje kategorije. Radovi koji se šalju na Natječaj ne smiju biti prethodno objavljeni, a dramski tekstovi ni objavljeni ni uprizoreni (do objave rezultata Natječaja). Radovi iz područja stvaralaštva za djecu ne ulaze u konkurenciju Natječaja.

Na Natječaj, autori šalju svoje radove napisane u programu Microsoft Office Word isključivo u elektronskom obliku na e-mail adresu knjizevni.pleter@gmail.com s naznakom „Za književni natječaj.“ Svaki autor svoje radove potpisuje istom zaporkom dužine između 5 i 10 znakova. Unutar Word dokumenta s radovima ne smiju pisati osobni podaci autora. Uz radove, prijavitelji su dužni dostaviti i popunjenu prijavnicu koja je sastavni dio prijave, u kojoj se jedino navode puni podaci o identitetu. Obrazac Prijavnice dostupan je na službenoj web stranici Zajednice, uz tekst književnog natječaja. Uz Prijavnicu dostavljaju i potvrdu o članstvu u udruzi koja je članica Zajednice, ako su članovi takve udruge. Popunjena i potpisana prijavnica, potvrda o članstvu u udruzi članici Zajednice (ako je prijavitelj član takve udruge), dostavljaju se u pdf formatu elektroničkom poštom zajedno s radom koji se šalje na natječaj.

Rok za dostavu prijava na Natječaj traje od 28.8.2024. do 15.9.2024. godine. Detaljne upute o ovom natječaju i potrebni obrasci dostupni su na: https://zkuu-smz.hr/natjecaj-za-6-susret-knjizevnika-sisacko-moslavacke-zupanije/.

Natječaj za 6.Susret likovnih stvaralaca Sisačko-moslavačke županije

U okviru Natječaja za 6.Susret likovnih stvaralaca Sisačko-moslavačke županije, dodjeljuju se priznanja „Likovni pleter Sisačko-moslavačke županije“ i to: za najuspješniju likovnu udrugu u tekućoj godini, za najuspješnije likovno djelo autoru pojedincu u tekućoj godini, za najuspješnije likovno djelo mladom autoru (od 15 do 29 godina) u tekućoj godini te za najuspješnije trodimenzionalno djelo (npr. za najuspješniju skulpturu) u tekućoj godini.

Na natječaj se mogu prijaviti državljani Republike Hrvatske koji su rođenjem, umjetničkim radom ili prebivalištem vezani za područje Sisačko-moslavačke županije i stariji su od 15 godina, a koji su: članovi neprofesionalnih likovnih udruga/sekcija učlanjenih u Zajednicu, registriranih u Republici Hrvatskoj, zatim samostalni likovni stvaratelji – članovi Zajednice koji nisu u članstvu likovnih udruga/sekcija učlanjenih u Zajednicu koji uplate godišnju članarinu Zajednici te samostalni likovni stvaratelji koji nisu u članstvu likovnih udruga/sekcija niti Zajednice.

Na natječaj se ne mogu prijaviti akademski obrazovani umjetnici – slikari, kipari i primijenjeni umjetnici.

Na natječaj se primaju FOTOGRAFIJE crteža i slika, te fotografije manjih skulptura i primijenjenih radova (keramika i sl.). Veličina slika i crteža koji se prijavljuju na natječaj može biti maksimalno do 70×100 cm. Tema radova nije zadana stoga autori mogu stvarati rad prema slobodnoj temi, pri čemu se posebno vrednuju: kvaliteta korištenja i vladanja likovnim tehnikama te osobnost, razvoj i kvaliteta likovnog izričaja. U konkurenciju natječaja ne ulaze radovi stariji od 4 godine.

Autorima se savjetuje da na natječaj prijavljuju vlastita originalna djela tj. da u odabiru motiva i izvedbi sudjeluju isključivo svojim osobnim autorstvom. Takva će djela imati prednost u odabiru u odnosu na radove nastale prema predlošcima ili izvornicima drugih djela. Autori koji na natječaj šalju radove nastale prema predlošku, obavezno moraju navesti po kojem je predlošku djelo nastalo (ime autora i naziv djela) te su dužni poštivati odredbe Zakona o autorskom i srodnim pravima.

Likovni stvaratelji učlanjeni u likovne/udruge sekcije svoje opremljene radove šalju svojim matičnim udrugama/sekcijama koje, uz pomoć likovnih stručnjaka, odabiru po jedan rad od svakog prijavljenog autora. Uz likovne radove, udruge su dužne na istu adresu obavezno dostaviti popunjenu prijavnicu koja sadrži: osnovne podatke o udruzi (naziv, adresa, e-mail, ime, prezime, broj telefona i e-mail predsjednika udruge), abecedni popis autora čiji se radovi šalju na natječaj, te nazive i tehnike likovnih djela. Prijavnica je dostupna uz tekst natječaja na mrežnim stranicama Zajednice. Uz prijavnicu dostavljaju i potvrdu o članstvu u udruzi koja je članica Zajednice.

Samostalni likovni stvaratelji, koji nisu članovi likovnih udruga/sekcija, na natječaj šalju fotografije svojih radova (1 rad po autoru), isključivo elektroničkim putem (e-mailom) na elektroničku adresu Zajednice. Svaki autor dužan je uz fotografiju poslati i popunjenu prijavnicu koju Zajednica objavljuje u pozivu na natječaj.

Članovi likovnih udruga učlanjenih u Zajednicu ne mogu samostalno slati likovne radove na natječaj Zajednice, već isključivo putem matične likovne udruge, a članovi likovnih udruga koje nisu u članstvu Zajednice mogu se prijaviti samostalno kao samostalni likovni stvaratelji. Članovi koji su na Natječaj prijavljeni ispred likovnih udruga ne mogu se prijaviti na Natječaj i kao samostalni likovni stvaratelji.

Sve fotografije likovnih radova koje likovne udruge i samostalni likovni stvaratelji šalju na natječaj trebaju biti kvalitetno snimljene, JPG formata, veličine od 1 do 3 MB, te u nazivu sadržavati ime i prezime autora i naziv rada. Uz ispunjenu i potpisanu Prijavnicu, fotografije odabranih radova šalju se isključivo elektroničkim putem (e-mailom) na elektroničku poštu Zajednice: zajednica.kultura@smz.hr.

Natječaj je također otvoren do 15.9.2024. godine, a detaljnije upute dostupne su na: https://zkuu-smz.hr/natjecaj-za-6-susret-likovnih-stvaralaca-sisacko-moslavacke-zupanije/

Izvor: zkuu-smž.hr