Kutina ostvarila sufinanciranje provedbe edukativnih, kulturnih i sportskih aktivnosti djece

U Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, ministar demografije i useljeništva Ivan Šipić, 30. srpnja, uručio je ugovore Pilot projekta Javnog poziva jedinicama lokalne samouprave za sufinanciranje provedbe edukativnih, kulturnih i sportskih aktivnosti djece predškolske dobi i djece od I. o IV. razreda osnovne škole predstavnicima jedinica lokalne samouprave.

Ovaj pilot projekt javnog poziva je svojevrstan nastavak dosadašnjih aktivnosti podrške općinama i gradovima za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti za koji je Vlada Republike Hrvatske do sada izdvojila 13,48 milijuna eura za uključivanje više od 19.000 djece, naglasio je ministar Šipić. Ministarstvo demografije i useljeništva je za ovaj Pilot projekt javnog poziva izdvojilo 4.758.112,84 eura za 163 projekta općina i gradova diljem Hrvatske. Ovako velik odaziv općina i gradova na javni poziv, dokaz je kako naše lokalne zajednice prepoznaju vrijednost i potrebu za ulaganjima u edukaciju, kulturu i sport za djecu.

Ugovor vrijedan 48.636,81 eura s ministrom Šipićem potpisao je u ime Grada Kutine gradonačelnik Zlatko Babić za provedbu edukativnih, kulturnih i sportskih aktivnosti djece predškolske dobi i djece od I. do IV. razreda osnovne škole s područja grada Kutine.

Spomenuti Projekt uključivat će aktivnosti koje će se provoditi kao izvannastavni i izvanvrtićki sadržaj u udrugama koje djeluju na području grada Kutine. Ovim projektom svrha je napraviti sadržaj dostupan svoj djeci ciljanog uzrasta, odnosno djeci predškolskog uzrasta i djeci od I. do IV. razreda osnovne škole.

Provoditelji aktivnosti bit će stručne osobe koje će provoditi edukativni, kulturni  i sportski sadržaj na djeci prihvatljiv i zanimljiv način. Kroz Projekt provodit će se radionice učenja stranog jezika (engleski) za predškolce, kreativno-likovne radionice, kulturno-umjetničke edukacije za djecu predškolskog uzrasta i djecu od 1.- 4.razreda osnovne škole, radionice iz astronomije za oba uzrasta kao i sportske igraonice škole sporta.

Sve aktivnosti bit će besplatne za svu djecu kroz cijelo vrijeme trajanja provedbe Projekta u periodu od 4. 9. 2024. do 31. 8. 2025. godine.

Očekuje se da će u aktivnostima sudjelovati minimalno 145 djece predškolske djece i djece od I. do IV. razreda osnovne škole.

Svrha ovog Projekta je financijsko rasterećenje obitelji s predškolskom i osnovnoškolskom djecom te poticanje jednakog uključivanja i povećanja obuhvata djece koja sudjeluju u edukativnim, kulturnim i sportskim aktivnostima na području grada Kutine, što pridonosi njihovom cjelokupnom razvoju i obrazovanju.