Aktualni sat Gradskog vijeća Popovače

Na Aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća Popovače raspravljalo se o aktualnim temama. Među ostalim bilo je pitanje o asfaltiranju cesta prema Moslavačkoj gori i prijavi na natječaj za izgradnju dječjeg vrtića u Voloderu koje je postavio vijećnik Danijel Sučija (HDZ).


– Izgradnja i asfaltiranja nerazvrstanih prometnica na području Popovače je povećana i na to je fokusiran značajan dio aktivnosti Grada Popovače – rezime je odgovora gradonačelnika Josipa Miškovića koji je istaknuo kako Grad nastoji što brže rješavati probleme koji nastaju na cestama uslijed vremenskih nepogoda, poput one u posljednjih 20 dana i na tome se radi. – Asfalt ne može biti baš na svakom mjestu jer za sve nema financijskih sredstava, no istovremeno vinske ceste moraju biti dio prirode i imati smisleno rješenje, a s druge strane biti adekvatno prometno riješene, objasnio je gradonačelnik.


 Što se tiče Dječjeg vrtića u Voloderu Grad Popovača priprema obimnu dokumentaciju te se nada uspješnoj prijavi na natječaj resornog Ministarstva do 1. rujna. Potporu za izgradnju od EU fondova imaju i nadaju se da će sredstva s natječaja biti izdašna kako bi se vrtić u Voloderu izgradio. Gradonačelnik je apropo projekata vezanih uz razvoj grada zamolio vijećnike oporbe za suradnju kojom bi se interes građana Popovače trebao staviti iznad stranačkih, a sve u cilju razvoja grada.  
Vijećnik Josip Vlašić (HSP) postavio je pitanja vezana uz naselje Gornja Gračenica. Izgradnja mosta u Ulici Luka u kojeg je odnijela bujica i radovi na pješačkoj stazi G. Gračenica što je zanimalo vijećnika, projekti su koji imaju zeleno svjetlo. Most će biti izgrađen u suradnji s Hrvatskim vodama. Bit će to montažni most da služi građanima, a ne most za velika opterećenja, a Hrvatske vode pomoći će u sanaciji korita. Završetak mosta bi trebao biti do kraja godine. Što se tiče pješačke staze projekt je podijeljen u nekoliko dionica i natječaj za 1. dionicu, od G. Gračenice do križanja s Ciglenicom je u tijeku.

   Saša Jagarčec (SDP) prenio je pitanje mještana Potoka vezano uz buduću izgradnju farme pilića koji su zabrinuti oko tog projekta strahujući da se ne bi ponovio slučaj s kompostanom Stružec. Postavljeno je pitanje tko je to odobrio. Gradonačelnik je odgovorio kako postoji ideja izgradnje tvornice stočne hrane na području Popovače u poslovnoj zoni, a  peradarnika u Potoku, te je ured za državnu upravu Gradu Popovači ustupio 7,5 hektara zemljišta u poslovnoj zoni. „Mi kao grad prihvaćamo tu investiciju, ako ona ne ugrožava i ne smanjuje kvalitetu života na našem području, a struka treba reći svoje“. Nikakva takva investicija nije moguća bez promjena županijskog prostornog plana i u kojem će smjeru to ići još se ne zna. Pozitivni učinci te investicije bila bi zapošljavanja, povećanje komunalne naknade za Grad Popovaču i nove gospodarske aktivnosti, no kvaliteta života mještana u neposrednoj blizini pri tom ne smije biti narušena – zaključeno je u raspravi.
Branko Gregurek (HDZ) ukazao je na potrebu postavljanja rampe u predjelu između Moslavke i naselja kako bi se spriječilo navoženje velike količine otpada u tom dijelu jer je to veliko zagađenje. Dodao je i da se postojeće odlaganje treba zbrinuti. Grad nije vlasnik te zemlje, istaknuto je u raspravi, no te deponije su definitivno problematične i na kraju to, zbog građana, moraju riješiti komunalni servisi. Pozivam građane da reagiraju i zajedno s nama uoče i dojave takve radnje.

  Vijećnica Nevenka Kundrata Carek (HSP) postavila je pitanje vezano uz pješačku stazu Podbrđe. Planira li se sanirati i cesta u Podbrđu koja je također oštećena, te kada počinju radovi rekonstrukcije dijela ceste kroz Gornju Jelensku?
Kod Podbrđa će doći do produžetka radova zbog izvanrednih uočenih nedostataka i problema. Ovih dana će se na sastanku koordinacije vidjeti zašto su radovi tijekom ljeta stali.  Rekonstrukcija dijela županijske ceste kroz Gornju Jelensku u dužini od 1,5 kilometara realizirat će se kroz zajedničko financiranje sa ŽUC-om,   kao i presvlačenje ceste koja je u zahvatu pješačke staze u dužini 700 metara.