17. “Susreti na rijeci Lonji” privukli posjetitelje

Na Prevalovu u Osekovu održana je tradicionalna, 17. po redu manifestacija „Susreti na rijeci Lonji“.Cjelodnevni program obuhvatio je natjecanje u kuhanju fiš- paprikaša, prezentaciju pečenja šarana na rašljama, prezentaciju radova radionice Narodno tkivo i vezivo te Etno-zbirke KUD-a „Stjepan Šajnović“, folklorni program najmlađih članova mjesnog KUD-a i njihovih malih prijatelja čuvara narodnih običaja kao i natjecanje u povlačenju užeta, skakanju u vrećama te sličnim veselim starim dječjim igrama.

Manifestaciju je, uz podršku gradske Turističke zajednice, organizirala ŠRU Štuka Osekovo u suradnji s Mjesnim odborom Osekovo i lokalnim udrugama, a obilježilo ju je veselo raspoloženje i iznimna posjećenost. Dobrodošlicu okupljenim sudionicima programa i natjecateljima izrazili su gradonačelnik Josip Mišković, ravnatelj Parka prirode Lonjsko polje Domagoj Šajatović, predsjednik Mjesnog odbora Osekovo Nikola Tomljenović kao i  predsjednik Športsko- ribolovne udruge „Štuka“ Vladimir Vuksan koji je izrazio iznimno zadovoljstvo činjenicom da je natjecanje u pripremanju fiša okupilo čak 17 ekipa ne samo s područja Grada Popovače, već i iz Požege, Siska, Velikih Zdenaca, Daruvara, Garešnice, Kutine i Petrinje.
Pozdravljajući okupljene posjetitelje gradonačelnik Josip Mišković istaknuo je nastojanje Grada Popovače da se kroz organizaciju ovih Susreta potakne snažnija valorizacija i promocija jedinstvenog parka prirode, a koji je jedan od najvećih i najočuvanijih vlažnih, močvarnih i poplavnih biotopa Europe. „Posebno veseli danas ovdje vidjeti ovako velik broj djece koja uz različite sadržaje dan provode u prirodi“- naglasio je gradonačelnik.

U okviru kulturno- umjetničkog programa ovogodišnje manifestacije na Lonji su, pored dječje skupine domaćina, nastupile i dječje skupine KUD-ova iz Potoka, Strušca i Gornje Gračenice. KUD Stjepan Šajnović je uz podršku gradske Turističke zajednice nakon ovog programa za mališane organizirao zanimljive kreativne radionice pod voditeljstvom Marine Ovčariček i Ivane Matijević, lutkarice iz DND-a Sisak. „Vodilja ovog programa, nazovimo ga ‘Prvi susreti djece na Lonji’, bilo je očuvanje moslavačke baštine i tradicije. Djeca su upoznala elemente tradicije kroz govorni, glazbeni, tjelesni i likovni izraz. Potaknuli smo ih na druženje na otvorenom i igru, ukazujući na činjenicu da boravak na otvorenom snažno utječe na zdravlje, smanjuje pretilost i stres“- naglasila je jedna od voditeljica radionica Marina Ovčariček, odgojiteljica Dječjeg vrtića Popovača, te zaključila kako se kroz ovakve susrete kod djece značajno potiče i razvoj socijalizacije. Za okupljene mališane članovi ŠRU ‘Štuka’ organizirali su i posebno atraktivnu vožnju čamcima po rijeci Lonji. (foto: ŠRU Osekovo; Popovaca.hr)

Galerija fotografija na poveznici: https://www.popovaca.hr/vijesti/aktivnosti-udruga/12127-veselo-raspolozenje-i-iznimna-posjecenost-obiljezili-17-susrete-na-rijeci-lonji: