Završni radovi na oltaru sv Mihaela u župnoj crkvi u Velikoj Ludini

Vrijedna ekipa iz Hrvatskog restauratorskog zavoda izvodila je od početka srpnja završne radove na glavnom oltaru sv. Mihaela Arkanđela u župnoj crkvi u Velikoj Ludini.

Kako ističe vlč. Josip Bulat, već je dobro poznato da je glavni oltar u župnoj crkvi pravi dragulj baroknog kiparstva i drvorezbarstva koji je u potpunosti izrađen od drveta. „Glavni majstor oltara bio je Franjo Antun Straub iz južne Njemačke koji je u svojoj radionici imao vješte drvorezbare, a koji su nam ostavili predivna djela kojima se i danas divimo. Jedno od tih djela je i glavni polikromirani oltar svetoga Mihaela koji ovih dana dobiva završni sjaj. Dok je gornji dio oltara bio uglavnom završen, područje deambulatorija (ophodnog dijela) dobilo je pozlatu i lazuru u srebru, a pojedini ornamenti i kartuše dobili su zelene i crvene detalje koji još više ističu baroknu raskoš retabla (gornjeg dijela oltara sa kipovima) i daju razigrani dojam cijeloj oltarnoj kompoziciji. Plan je također da se područje deambulatorija ili ophodišta oko oltara konačno stavi u prvotnu funkciju kako bi vjernici naročito o svetkovini svetoga Mihaela mogli napraviti hodočasnički ophod svome zaštitniku. Osim toga, učinjen je također i retuš mramorizacije. Naime, stupovi i dijelovi oltara oslikani su na način mramora. Završni retuš dao im je sjaj te oni time doista odaju dojam pravog mramora.“

Sve ovo učinjeno je kako bi se oltar pripremio za vraćanje tabernakula ili svetohraništa koje je bilo na obnovi u Hrvatskom restauratorskom zavodu. „Svetohranište je spremno za povratak u svom punom sjaju i novom koloritu te će doista ispred oltara izgledati impozantno i biti dostojan stan za Presvetu euharistiju koja je za vjernike katolike najveća svetinja u Crkvi. Njegov se povratak očekuje tijekom rujna te vjerujemo da će svi biti iznenađeni i zadivljeni novim izgledom. Za sve ovo zaslužni su djelatnici Odjela za drvenu polikromiranu skulpturu 1 HRZ –a pod vodstvom Snježane Hodak, a ostatak ekipe za završne radove sačinjavali su Sabina Obrst Krilić, Tomislav Jakopaš i  Miljenko Zvonar. Osim što su stručnjaci za svoje područje, oni su također i veliki zaljubljenici umjetničke baštine koja se krije u našim prelijepim crkvama. Cijelo vrijeme gledali su oduševljeno propovjedaonicu župne crkve koja je također rad majstora Strauba, a koja vapi za obnovom. Tko zna, možda će i ona u neko dogledno vrijeme ponovno dobiti sjaj i pozornost koju svakako zaslužuje. Možemo biti zahvalni što još uvijek postoje ljudi koji znaju vidjeti ljepotu u djelima koja možda i ne zamjećujemo, a kojima oni pomažu da se vrate u život i tako svojom ljepotom i naš život čine ljepšim.“ – ističe vlč. Josip Bulat.