Zaštita i očuvanje bijele rode

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Sisačko-moslavačke županije u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost provodi projekt „Zaštita i očuvanje bijele rode koji se odnosi na davanje pomoći (naknade) vlasnicima koji imaju gnijezdo na krovu objekta.

Bijela roda je strogo zaštićena vrsta koja pripada europskim gnjezdaricama i zaštićena je prema Zakonu o zaštiti prirode i Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama. Rode žive u neposrednoj blizini ljudi – stanuju i podižu mlade u njihovim dvorištima, a hranu pronalaze u blizini mjesta gdje se gnijezdi.

Upravo zbog toga očuvanje i zaštita ove ugrožene vrste ovisi o očuvanju ruralnih i prigradskih područja i povoljnom stanju vlažnih staništa u kojima ima dovoljno hrane za opstanak vrste.

Ovaj projekt koji osigurava isplatu vlasnicima objekata na kojima se nalazi gnijezdo rode (50% Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, 50% Sisačko-moslavačka županija) omogućava očuvanje i zaštitu biološke raznolikosti te suživot čovjeka i prirode koji je na području Sisačko-moslavačke županije tradicionalno prisutan.

Broj gnijezda na objektima evidentiran je kroz monitoring proveden 2023. godine, te se pozivaju svi vlasnici objekata da do 29.srpnja 2024. g. dostave popunjenu Izjavu na: e-mail Ustanove: jupriroda.smz@sk.t-com.hr ili Zaštita Prirode SMŽ, Zeleni brijeg 4, 44250 Petrinja ili Zaštita Prirode SMŽ, Trg grofova Erdodyja 17, 44317 Popovača.