Svečana sjednica Gradskog vijeća: nagrade Dani Korici i DVD-u Ilova

Gradsko vijeće Kutine održalo je svečanu sjednicu u povodu Dana grada, na blagdan Petrova. Intonacijom himne i sjećanjem na poginule hrvatske branitelje započela je sjednica koju je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Nebojša Čović.

On je tom prilikom pozvao na zajedništvo sve aktere političkog života Kutine u korist prosperiteta grada, te zahvalio svim vijećnicima i direktorima gradskih poduzeća na dosadašnjoj suradnji.

 Pozdravni je govor uputila i zamjenica predsjednice Dječjeg Gradskog vijeća Lorena Bosnar koja je prisutnima predstavila njihove aktivnosti kako kroz vijeće tako i Društvo naša djeca te zaključila kako je Kutina ugodno mjesto za život.

Sjednici su uz gradske vijećnike prisustvovali i predstavnici političkog, gospodarskog i vjerskog života s državne i županijske razine, među kojima i izaslanik predsjednika Vlade RH Marin Piletić, te izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Marijana Petir.

  Kratak osvrt na prethodno razdoblje prikazan je u filmu koji je pratio realizaciju projekata. Naglasak je bio na Aglomeraciji, izgradnji višestambene zgrade na Trgu dr. Franje Tuđmana te izgradnji Doma za starije i nemoćne u Domu zdravlja. Istaknut je bio i nastavak započetog ciklusa stanogradnje, najava nastavka izgradnje dječjeg vrtića europskim sredstvima, akumulacije Polojac, ulaganja u društvene domove te STEM projektima usmjerenim na obrazovanje i opremanje škola. Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić zahvalio je svima na suradnji od članova gradske uprave, koalicijskih partnera do gradskih vijećnika. „Sav svoj rad i sve što želim postići ide u cilju da nam Kutina bude ljepši i bolji grad i da naši sugrađani budu zadovoljni s nama te da nam i na sljedećim izborima daju povjerenje da uspješno vodimo grad“ rekao je u svom obraćanju Zlatko Babić koji je i ovom prilikom čestitao Dan hrvatskih branitelja Grada Kutine ističući njihove zasluge u Domovinskom ratu.

  Nagrada Grada Kutine za životno djelo uručena je proslavljenom atletičaru Dani Korici, rodom iz Kutinske Slatine, čiji su uspjesi ušli ne samo u povijest hrvatskog sporta, nego i svjetskoga. Godišnja nagrada Grada pripala je DVD-u Ilova za požrtvovan i human rad u vatrogastvu koji je osobito došao do izražaja u lanjskom olujnom nevremenu. Nagrada je to i za 130 godina uspješnog rada tome društvu, ali simbolično i cijeloj profesiji.  


 „Smatram da je ovo nagrada svim vatrogascima i dobrovoljnim vatrogasnim društvima koji su ovdje u svim teškim okolnostima za naše sugrađane. Ovo posljednje nevrijeme pokazalo je da su vatrogasci jedina organizirana snaga na lokalnom nivou spremna brzo pomoći kada je najpotrebnije“, rekao je Krunoslav Gršić predsjednik DVD-a Ilova.  

Na nagradi za životno djelo zahvalio je Dane Korica: “Za mene je ovo veliko priznanje i čestitke na njemu dobio sam od prijatelja iz Europe i svijeta. Moje prvo bavljenje sportom počelo je u Kutinskoj Slatini koja mi je uvijek u srcu, a bio sam zbog svoje bolesti otpisan za sport, što je i moja poruka mladima da se sve može i da ništa nije izgubljeno ako si dovoljno uporan. Mogao bih dugo nabrajati svoje državne, europske i svjetske uspjehe. Hvala vam što ste to prepoznali“, rekao je Dane Korica.

 Dan grada, tradicionalno, čestitali su i gosti, prijatelji iz talijanskog grada Longaronea i bugarskog Dimitrovgrada dajući podršku razvoju Kutine.
 Zamjenik župana Sisačko moslavačke županije Mihael Jurić podržao je razvoj Kutine, posebno ističući zajedničke projekte, osobito recentni, projekt Doma za starije i nemoćne. Apostrofirao je Kutinu kao gospodarski najrazvijeniji grad na području županije, te najavio nastavak suradnje. Ministar Marin Piletić čestitajući Kutinačnima Dan grada u svom je obraćanju naglasio važnost sinergije lokalne zajednice, županije i Vlade RH koja ima učešće u svim razvojnim projektima Kutine: „Nikada u našoj županiji nismo imali jasniju i čitljiviju podršku od Vlade RH nego što je ova danas, kako kroz mogućnost cjelovite obnove i revitalizacije ovoga područja u društvenom, gospodarskom i infrastrukturnom smislu, tako i kroz niz demografskih mjera privlačenja mladih obitelji“, istaknuo je ministar.

 U ime predsjednika sabora RH Dan grada čestitala je Marijana Petir. I ona je podsjetila na podršku Vlade RH u razvoju ovdašnjih općina i gradova, kako bi se zadržali mladi na našem području. „Velik dio gospodarstva Kutine počiva na Petrokemiji i za Kutinu je vrlo važno da država uloži napore kako bi vratila kontrolni paket u Petrokemiji“, istaknula je Petir. Pozdravila je i suradnju s Turističkom zajednicom koja Moslavinu promiče kroz vinarstvo i domaće proizvođače, što također drži vrlo važnim.

  Sjednicu su svojim glazbenim i plesnim nastupima uveličale dvije prepoznate mlade nade kulturnog života Kutine, Inga Potnar i Tessa Uroić.