Sportski praznici u Moslavini

U tri su termina i ovoga ljeta održani Sportski praznici, besplatan ljetni program za učenike osnovnih škola.  Četvrtu godinu zaredom provodio se u organizaciji Hrvatskog školskog sportskog saveza, a uz podršku Ministarstva turizma i sporta. Na 96 lokacija 194 kineziologa tako su djeci tijekom tri tjedna pružili mogućnost besplatnog sudjelovanja u sportskim aktivnostima. Djeca su imala priliku družiti se na otvorenom, vježbati pod vodstvom svojih profesora, učiti o zdravoj prehrani, važnosti tjelesne aktivnosti te timskom radu i fair playu, ali i otkrivati nove sportove poput penjanja na umjetnu stijenu, streličarstva, kuglanja, taekwandoa, rolanja, veslanja, pa čak i kriketa i boćanja. Program je i ove godine bio u potpunosti besplatan za sve učenike, a osiguran im je i zdravi obrok te majica.

S područja Moslavine u Sportskim praznicima su sudjelovale OŠ Vladimira Vidrića Kutina, OŠ Banova Jaruga i OŠ Zorke Sever Popovača.

Kroz tri tjedna aktivnosti 300-tinjak je polaznika marljivo vježbalo u OŠ Vladimira Vidrića. „Kao škola podržavamo ovaj projekt jer vidimo kako je djeci potreban jedan takav način druženja, naročito za vrijeme praznika kada bi možda bili u kućama, na računalima, mobitelima ili laptopima. Imali smo velik broj prijavljene djece te mogu reći kako su djeca uvijek zainteresirana za takve vrste programa, a na nama odraslima je da ih animiramo, odnosno smislimo kvalitetne programe“ – rekla je ravnateljica OŠ Vladimira Vidrića Snježana Coha.

U OŠ Zorke Sever „Sportski praznici“ održani su u dva termina, a okupili su više od 60 učenika od 1. do 6. razreda. „Oni su proveli početak svojih ljetnih praznika savladavajući poligone prepreka, igrajući štafetne elementarne igre, elementarne igre lovice, tradicionalne igre bez granica te razne druge sportske igre.“ – istaknula je ravnateljica Zvjezdana Martinec i zahvalila profesorima koji su aktivnosti pripremali i provodili.

U OŠ Banova Jaruga, uz učenike iz istoimenog mjesta okupili su se i oni iz okolnih, Međurića, Jamarica, Zbjegovače i Janja Lipe. „Djeca su se družila s vršnjacima te razvijala sportske vještine i sposobnosti. Ove godine smo nabavili puno sportskih rekvizita, a i novoizgrađeni fitnes park privukao je veliki broj polaznika u školsko dvorište.“ – napomenula je ravnateljica Irena Rukavina te zaključila kako je djeci potreban jedan takav način druženja, naročito za vrijeme praznika.

Zaključiti možemo kako se već sada s nestrpljenjem očekuje sljedeće ljeto koje bi, prema najavama organizatora, djeci trebala ponuditi još jedne Sportske praznike.