Sastalo se Vijeće za komunalnu prevenciju kriminaliteta Grada Popovače

Na sjednici Vijeća za komunalnu prevenciju kriminaliteta, stanje sigurnosti na području Grada Popovače ocijenjeno je zadovoljavajućim.

Načelnik kutinske policijske postaje Zoran Ferenčak izvijestio je kako je u prvih šest mjeseci ove godine, govoreći o općem kriminalitetu, počinjeno 15 teških krađa što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja povećanje od 50 posto. Policija je, istaknuo je, zabilježila 13 krađa, dvije prijevare te osam prijetnji. „Bilježimo pozitivnu statistiku kada je riječ o povredama prava djeteta budući je lani evidentirano 13, a ove godine do sada niti jedno djelo te vrste. Ponosni smo i podacima koji se tiču razriješenosti kaznenih djela budući ona iznosi 80 posto što je iznimno pohvalno jer se zadovoljavajućim postotkom u tom smislu smatra više od 50 posto“- naglasio je Ferenčak.

Načelnik postaje prometne policije Kutina Ivica Dragić izvijestio je da je tijekom prvih šest mjeseci ove godine evidentirano 49 prometnih nesreća, što je tri nesreće manje nego u istom periodu prošle godine. U okviru istih, napomenuo je, četiri osobe zadobile su teške tjelesne ozljede, a njih 16 lakše. „Policija evidentira učestale dojave o nepropisnom parkiranju vozila u Ulici Alojzija Stepinca i zaustavljanja vozila u kružnom toku u središtu Popovače, kao i o nekontroliranom kretanju konja u Zagrebačkoj ulici. Svakako bi bilo poželjno organizirati aktivnost prometnog redarstva u Popovači koje u susjednim lokalnim jedinicama pokazuje dobre rezultate“- naglasio je Dragić te najavio da se uskoro očekuje postavljanje fiksne kamere za nadzor prometa u Sisačkoj ulici u Popovači. Govoreći o kritičnijim točkama u prometu na ovom području, izdvojio je raskrižje Vinogradske ulice i Ulice Rajčevac.

Predstavnik Neuropsihijatrijske bolnice ‘Dr. Ivan Barbot’ Tomislav Bočkor članove Vijeća na sjednici je izvijestio o zadovoljavajućem stanju sigurnosti u ovoj ustanovi koja, kako je naglasio, bilježi konstantan rast broja forenzičkih pacijenata kao i istražnih zatvorenika odnosno osoba kojima je propisana mjera obveznog liječenja od ovisnosti. Naglasio je da Bolnica s obzirom na prirodu svoje djelatnosti može biti izvor različitih rizičnih situacija, no nisu u proteklom periodu imali ozbiljnijih incidenata te se poduzimaju brojne aktivnosti u cilju destigmatizacije duševnih bolesnika i same ustanove koja, podsjetio je, nema ograde i kao takva je specifična u širem okruženju.

Ravnateljica OŠ Zorke Sever Zvjezdana Martinec u okviru svog osvrta na stanje sigurnosti naglasila je problematiku okupljanja mladeži i uništavanja imovine i pravljenje nereda kod područnih škola u Voloderu i Gornjoj Gračenici na što bi, napomenula je, zasigurno utjecalo postavljanje kamera kod ovih objekata. Upozorila je ovom prilikom i na problem ugrožene sigurnosti u prometu kod područne škole Donja Gračenica te parkiranja roditelja kod područne škole i ispostave vrtića u Voloderu. „Otkako Komunalni servisi Popovača upravljaju sportskom dvoranom, riješen je problem sa korisnicima i ostalim građanima koji su se okupljali kod ovog objekta nakon radnog vremena škole“- zaključila je Martinec.

Direktor Komunalnih servisa Popovača Ivor Stanivuković izvijestio je o realiziranim aktivnostima koje su značajno uvele reda i unaprijedile stanje sigurnosti na prostoru Sajmišta kao i gradske Tržnice te dodao kako je, umjesto dosadašnja dva, KSP uveo četiri ciklusa košnje bankina odnosno cestovnog pojasa što također pozitivno utječe na stanje sigurnosti u prometu.

Upravitelj Kaznionice u Lipovici Igor Kovačević istaknuo je kako ova ustanova danas broji 221 zatvorenika među kojima je 105 istražnih, a 90 posto njih su strani državljani. „U prvih šest mjeseci evidentirano je 293 zatvorenika odnosno 640 korištenja pogodnosti izlazaka korisnika kaznionice, među kojima njih 320 u samo naselje Popovača, te u okviru istih nije zabilježen niti jedan incident“- izvijestio je Kovačević te kao pozitivan efekt kada je riječ o djelovanju Kaznionice istaknuo činjenicu da je u okviru njezina proširenja i otvaranja Istražnog odjela u sklopu iste, ova ustanova zaposlila 32 službenika s područja Grada Popovače.

Predstavnica Zavoda za socijalni rad, Područnog ureda Kutina Sandra Kužatko- Švajka naglasila je značajne napore djelatnika ove Ustanove u rješavanju svakodnevnih zadataka i teških problematika s kojima se susreću, te kao i svi ostali članovi Vijeća, u okviru svog osvrta pohvalila odličnu suradnju sa svim ustanovama i institucijama.

Predstavnica Turističke zajednice Ksenija Tomac Špoljarić izrazila je zadovoljstvo činjenicom da u okviru održanih manifestacija nije bilo nikakvih incidentnih situacija, a kako je izvijestio predsjednik Zajednice športskih udruga Lovro Miklaužić, takve nisu zabilježene niti na sportskim terenima, već je izražen problem okupljanja na igralištima u Voloderu i Popovači u večernjim i noćnim satima koja rezultiraju pravljenjem nereda na istima.

Gradonačelnik Josip Mišković podsjetio je da Grad Popovača u cilju povećanja razine sigurnosti na svom području tijekom ove godine, pored ostalih aktivnosti, nastavlja s asfaltiranjem prometnica i izgradnjom pješačkih i biciklističkih staza, te izmjenom postojećih lampi javne rasvjete LED lampama, što se odnosi prije svega na naselje Donja Gračenica i Stružec.

Članovi Vijeća za komunalnu prevenciju kriminaliteta Grada Popovače u okviru ove sjednice aktualizirali su i problematiku ponašanja pripadnika Romske nacionalne manjine u smislu paljenja otpada, nekontroliranog držanja pasa, divljanja automobilima i okupljanja te alkoholiziranja pored lokalnih trgovina.