O turizmu i ljetovanju školaraca u Splitu

Na Aktualnom satu 26. sjednice Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije vijećnici su iskazali interes za niz tema, većinom vezanih uz obnovu nakon potresa te aktualne projekte županije.

HDZ-ova vijećnica Tena Jevak Benčić iz Kutine postavila je dva pitanja. Prvo se odnosilo na porast broja dolazaka turista na područje Županije i provodi li Županija programe kojima bi se dodatno potaknuo ovaj pozitivan trend.

Anita Sinjeri-Ibrišević, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirode u odgovoru je istaknula najnovije podatke: „Broj registriranih turističkih subjekata je za 13,6% veći nego godinu prije, a broj turističkih objekata veći je za 16,14% nego prije godinu dana. Broj ležajeva je veći za 42%, a ono po čemu smo rekorderi u Republici Hrvatskoj je broj turističkih dolazaka koji je veći za 15,95%  i na razini Republike Hrvatske to je 10,55%, te broj noćenja koji je kod nas povećan za 24,65%, a na razini Republike Hrvatske je oko 12%.“

Dodala je i kako to pokazuje da Sisačko-moslavačka županija ide u dobrom smjeru što se tiče razvoja turizma, turističke infrastrukture, a to je svakako rezultat pametnog promišljanja čelništva Županije, kao i županijske Turističke zajednice.

Drugo pitanje odnosilo se na ljetovanje učenika koji će zahvaljujući suradnji Sisačko-moslavačke i Splitsko-dalmatinske županije i ove godine ljetovati u Splitu, a odgovorila je Robertina Štajdohar, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport, mlade i civilno društvo: „I ove godine na inicijativu našeg župana, naša je županija zajedno sa Splitsko-dalmatinskom županijom, organizirala  ljetovanje za sve učenike četvrtih razreda, znači za sve naše osnovne škole, i one škole kojima smo mi osnivači i one kojima nismo. I ove godine izuzetno je velik odaziv, pa će nam u Splitsko-dalmatinsku županiju na besplatno ljetovanje putovati više od 800 učenika, naravno zajedno sa svojim voditeljima i može se reći da ćemo osigurati putovanje za oko 900 osoba u dva ljetna termina.“

Podsjetila je i kako će prva skupina učenika biti na ljetovanju od 16. do 20. srpnja, a druga od 23. do 27. srpnja. Učenici će biti smješteni u Splitu, imat će puni pansion, a tijekom ljetovanja posjetit će Stadion Poljud, staru jezgru grada Splita, otok Brač i prekrasan grad Supetar, turističkim vlakićem razgledavat će Marjan, obići će i druga zanimljiva mjesta u Splitu i okolici, a svaki dan kupat će se na popularnim splitskim plažama Bačvice i Bene.