Koncert Martina Durbeka

Martin Durbek iz Repušnice u Dvorani Lhotka pri Muzičkoj akademiji u Zagrebu uspješno je izveo svoj diplomski koncert- recital. Riječ je o poznatom moslavačkom umjetniku, sviraču brača koji je svoje glazbeno obrazovanje započeo 2014. godine u Glazbenoj školi Požega, u klasi profesora Tihomira Damjanovića, a ovim je koncertom završio etapu obrazovanja na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, na Integriranom instrumentalnom studiju, smjer Tambure u klasi višeg predavača Veljka Valentina Škorvage.

Tijekom glazbenog obrazovanja kao solist osvojio je niz prvih nagrada na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima, a dodijeljen mu je i Oskar znanja te Rektorova nagrada.

Trenutno je vanjski suradnik Tamburaškog orkestra Hrvatske radiotelevizije, asistent Međunarodne škole hrvatskog folklora u organizaciji Hrvatske matice iseljenika, član Festivalskog orkestra Auera Festa u Požegi, član Gradskog tamburaškog orkestra Križevci, a 2021. godine je zajedno s kolegama s Muzičke akademije u Zagrebu osnovao prvi profesionalni tamburaški komorni sastav koji izvodi umjetničku glazbu – Zagrebački tamburaški kvartet.

Radno iskustvo počeo je stjecati u školskoj godini 2021./2022. kao nastavnik tambure u Glazbenoj školi Ferdo Livadić u Samoboru, od studenog 2022. godine radi kao nastavnik tambure u Osnovnoj glazbenoj školi Borisa Papandopula Kutina, a od školske godine 2023/2024 predaje instrument tambura i u Glazbenoj školi Frana Lhotke –  Područni odjel u Popovači.

Na diplomskom koncertu koji je pripremao pod mentorstvom Siniše Leopoda i komentorstvom Veljka Valentina Škorvage izveo je praizvedbu djela „Proljeće“ spomenutog komentora, Sonatu za violinu i klavir čiji je autor francuski skladatelj Camille Saint-Saëns, Elegiju Rudolfa Matza, Polonaise brillante poljskog skladatelja Henryka Wieniawskog te slovačke i grčke glazbene brojeve Tomislava Uhlika. Na klaviru ga je pratila profesorica Brigita Vilč.