Dječja folklorna skupina KUD-a “Moslavec” nastupila na Đakovačkim vezovima

S početkom ljeta počelo je održavanje državnih smotri folklora. Temeljem odluke selektorica Hrvatskog sabora kulture, Slavice i Lane Moslavac, predstavnici dječjeg folklora naše županije nastupili su na Đakovačkim vezovima.

Na dječjim Đakovačkim vezovima nastupila je dječja folklorna skupina KUD-a „Moslavec“ prezentirajući dječje igre s pjevanjem i plesom.

Brojni sudionici, kako ovih državnih, tako i županijskih smotri, pokazuju koliko se u folklornim društvima vodi računa o budućim nositeljima i čuvarima naše folklorne tradicije. Pravi je užitak vidjeti djecu kako u nošnjama primjerenima uzrastu, često i bosonoga, obnavljaju igre, plesove, pjesme, rugalice i pošalice svojih mjesta. Najljepši je to način da se djeca upoznaju s vlastitom folklornom tradicijom, da ju zavole i usvoje, jer danas toga više „uživo” gotovo nigdje nema.

Dječje folklorne skupine našu će županiju predstavljati još i na Vinkovačkim jesenima, na koje u rujnu putuje KUD „Moslavina“ Kutina te na Festivalu dječjeg folklora koji se od ove godine održava u Vinkovcima, gdje će nastupiti mlađa skupina FA „Ivan Goran Kovačić“ Sisak.