Besplatno testiranje na hepatitis C u sisačkoj bolnici

Svjetski dan hepatitisa obilježava se svake godine 28. srpnja s ciljem podizanja svijesti o hepatitisu kao globalnom javnozdravstvenom problemu i poticanju na prevenciju, ranu dijagnostiku i liječenje hepatitisa.

U obilježavanje Svjetskog dana hepatitisa uključila se sisačka Opća bolnica „Dr. Ivo Pedišić“, u kojoj će se održati javnozdravstvena akcija besplatnog vađenja krvi i testiranja na hepatitis C za građane Sisačko-moslavačke županije.

Cilj ove javnozdravstvene akcije je pružiti priliku za rano otkrivanje hepatitisa i informirati građane o važnosti redovitih zdravstvenih pregleda.

Hepatitis je upalna bolest jetre koja može biti uzrokovana različitim virusima (hepatitis A, B, C, D i E), alkoholom, nekim lijekovima i autoimunim bolestima. Najčešći tipovi virusa koji uzrokuju hepatitis su hepatitis B i C, koji mogu dovesti do kroničnih bolesti jetre, ciroze i raka jetre.

Simptomi hepatitisa mogu varirati, ali često uključuju umor, žuticu (žutilo kože i očiju), tamnu mokraću, bol u trbuhu, gubitak apetita i mučninu. Međutim, mnogi ljudi s hepatitisom B i C nemaju simptome sve dok bolest ne napreduje.

Prevencija je ključna za kontrolu hepatitisa. Cijepljenje je dostupno za hepatitis A i B. Rano otkrivanje putem testiranja i učinkovito liječenje mogu spriječiti ozbiljne komplikacije.

Akcija se održava 30. i 31. srpnja od 10 do 12 sati na Odjelu za transfuzijsku medicinu, 1. kat, Središnji paviljon bolnice.

Za besplatno vađenje krvi potrebno se prethodno predbilježiti na broj telefona 044/553-325, radnim danom od 10 do 12 sati.