U rujnu počinje arheološko istraživanje Turskog stola

U rujnu ove godine započinju radovi istraživanja i iskapanja na arheološkom nalazištu Gradina/Turski stol u Kutini.  Tim povodom Anonio Džaja, kustos Arheološkog odjela MMK, organizirao je obilazak kojem su nazočili gradonačelnik Zlatko Babić, zamjenica Ivana Grdić, ravnateljica MMK, Jasmina Uroda Kutlić, Krešimir Lenić, direktor Komunalnih servisa Kutina te Danijel Kokot, HŠ Šumarija Kutina.

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske ove godine je osiguralo sredstva za financiranje arheoloških istraživanja u sklopu Programa zaštite i očuvanja kopnene arheološke baštine koja će uz pomoć Grada Kutine omogućiti da se nakon gotovo 60 godina ponovo pokrenu arheološka istraživanja ovog lokaliteta koji je od iznimnog kulturno-povijesnog značaja za grad Kutinu i Moslavinu.

Turski stol vrijedan je primjer kasnosrednjovjekovne fortifikacijske arhitekture koja ima arheološku, povijesnu i ambijentalnu vrijednost te je odnedavno zaštićeno kulturno dobro RH (Z-7736).

Ovakav tip utvrda spada u kategoriju zemljano-drvenih utvrda, ali često se na njima koriste i materijali poput opeke ili kamena. Za pretpostaviti je da su graditelji koristili materijale koji su im bili najdostupniji. Za područje Turskog stola se spominje da se sredinom 20. st. Pronalazilo u velikim količinama ostatke cigli, od kojih su brojne bile i spaljene (Pribaković, 1956.). Od lokalnog stanovništva su se mogle čuti priče o odvozu kamene građe s tog položaja. edavno je u neposrednoj blizini samog lokaliteta pronađen srebrni denar Septimija Severa koji govori o mogućoj starijoj naseljenosti ovog prostora i mogućim prometnim komunikacijama ovog područja (izvor: kutina.hr)