Jačanje suradnje Gradišćanskih Hrvata i Grada Kutine

Kutina je proteklog vikenda imala priliku ugostiti Gradišćanske Hrvate iz Bratislave. Organizator susreta bila je Matica slovačka Lipovljani u suradnji sa Hrvatskim kulturnim savezom, a uz sudjelovanje KUD-a Moslavine, Učeničkog doma Kutina te uz potporu Grada Kutine.

Gradišćanski Hrvati s područja Bratislave bili su smješteni u Učeničkom domu Kutina gdje im je gostoprimstvo iskazala ravnateljica Vesna Vuković. U petak su ispred POU Kutina održali koncert u svojim tradicionalnim nošnjama, a bila je to uvertira u njihov nastup u središnjem programu Lipovljanskih susreta u subotu.

Prije toga u Kutini je održan susret predsjednika Hrvatskog saveza Slovaka Radoslava Jankoviča, predsjednika Matice Slovačke Josipa Krajčija i gradonačelnika Kutine Zlatka Babića.
 

„Suradnja Matice slovačke Lipovljani i Gradišćanskih Hrvata traje 14 godina i ona uključuje međusobnu razmjenu folklornih društava, nastupa, zanimljivih turističkih putovanja, upoznavanja, muzejske ustanove su uključene itd. Ovo je samo jedan djelić suradnje koju su deklarativno prihvatili i Matica slovačka i Ogranak Matice hrvatske Kutina i tu suradnju ostvarujemo.  Nezaobilazni dio toga programa posljednjih je godina i KUD Moslavina“, rekao je Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke Lipovljani.


  Predsjednik Hrvatskog saveza Slovaka tom se prilikom dotaknuo povijesti Gradišćanskih Hrvata koji su u Slovačku došli prije gotovo 500 godina te su se tamo nastanili, ali nisu zaboravili jezik i kulturu svojih predaka koju nastoje sačuvati od zaborava. „Ove godine u Kutini i Lipovljanima nastupaju folklorna društva Ljuljanka i tamburaški orkestar Konjic koji žive u dijelovima grada Bratislave. Nema tako dugo, družili smo se u Bratislavi a sada se družimo u Kutini i Lipovljanima. Bilo bi jako dobro proširiti suradnju jer mi imamo više KUD-ova koji su za to spremni“ rekao je Radoslav Jankovič.

  Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić pohvalio je nastup Gradišćanskih Hrvata u Kutini, kao i nastojanja očuvanja hrvatske kulture i jezika na područjima gdje sada žive. „Drago nam je što se naši prijatelji iz Slovačke dobro osjećaju u Kutini i nadam se da će se ta suradnja proširiti. Mi smo otvoreni i za kulturnu i sportsku razmjenu koja će sigurno doprinijeti njihovoj vezi sa Hrvatskom, a nas na neki način podsjetiti koliko je važno njegovati svoj jezik i kulturu“, rekao je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić.


 Nakon nastupa na Lipovljanskim susretima, gosti iz Slovačke nazočili su i sudjelovali u sv. misi u crkvi sv. Marije Snježne.