Urod domaćih jabuka ove se godine procjenjuje od 55.000 do 60.000 tona te bi uz ovu proizvodnju i potrebe našeg tržišta koje se kreću oko 66.000 tona, Hrvatska mogla tog vlastitog voća imati tijekom cijele zime. “Uz to, računa se da će od ukupne proizvodnje oko 33.000 tona biti izuzetne prve kvalitete”, kaže predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Branimir Markota, koji ima veliki voćnjak jabuka na području Općine Velika Ludina.
U ozbiljnoj je proizvodnji svega 3.000 ha voćnjaka pod jabukama, a ukupno se ovim voćem bavi preko 18.000 ljudi, no veliki broj njih nisu proizvođači za tržište. Dodaje i da je domaće tržište već narušeno uvozom jeftinih jabuka, nešto ranije nego prijašnjih godina odnosno početka berbe i po nižim cijenama od naše ponude, što je primjetno kod pojedinih trgovačkih lanaca koji su na police umjesto domaće stavili onu iz uvoza. Najviše uvezenih dolazi iz Srbije, Sjeverne Makedonije i BiH.
Prema njegovim riječima, otkupljivači, ali i proizvođači, koji dobivaju četiri kune za I. klasu, zadovoljni su iznimno dobrom kvalitetom ovogodišnjeg uroda, a opskrba tržišta je dobra i krenula je već u kolovozu kada je stigla prva rana sorta gale. Inače, lani je proizvodnja jabuka bila 68.352 tone, kaže Markota.
Prve stručne analize pokazuju da je ove godine došlo do blage promjene u sortama. Tako je proizvodnja najraširenijeg Idareda značajno smanjena, s lanjskih 33.000 na oko 13.000 tona, dok je proizvodnja Gale povećana za gotovo 3.000 tona, a sorte Golden Delicious s lanjskih 8.000 tona na gotovo 15.000 tona. Rast je vidljiv i kod Jonagolda za 1.300 tona te Red Deliciousa s lanjskih 500 na čak 2.135 tona.
Podaci Državnog zavoda za statistiku, pak, unazad desetak godina pokazuju da su se površine pod nasadima smanjile jer je još 2008. pod jabukama bilo 6.404 ha, a 2019. godine 4.946 ha. No, na tržištu je u ozbiljnoj proizvodnji svega 3.000 ha voćnjaka pod jabukama. Ukupno se proizvodnjom kraljice voća bavi preko 18.000 ljudi, no veliki broj njih nisu proizvođači za tržište, ističe Markota.
Hrvatski voćnjaci su u prosjeku stari pa je i više od 25 posto svih nasada starije od 20 godina, a onih mlađih od pet godina ima tek 6,4 posto proizvođača.
Ukupna proizvodnja jabuka u 2018. iznosila je primjerice 90.254 tona, a prošle godine je urod smanjen na 68.352 tona. Pad je nastavljen i ove godine zbog mraza tijekom proljeća, jer hrvatskim voćarima i dalje nedostaju sustavi za zaštitu od elementarnih nepogoda, naročito tuče te zaštita od mraza, kao i vrlo važna agrotehnološka znanja. Uz to, posljednjih godina posebno je do izražaja došao problem nedostatka kvalificirane radne snage za berbu.
Ipak, ohrabruje da su se i domaći voćari napokon počeli udruživati, kao što je PZ jabuka.hr i na tržištu nastupati organizirano, uz garantiranu kvalitetu. Osim nedostatka suvremenih tehnologija i znanja, hrvatski voćnjaci su u prosjeku stari pa je i više od 25 posto svih nasada starije od 20 godina, a onih mlađih od pet godina ima tek 6,4 posto proizvođača. Također, voćnjaci pod jabukama su mali, pa je tako manje od 0,5 hektara čak 24 posto svih voćnjaka, a 57 posto njih manje je od pet hektara.
Najveći razlog vide u nedostatku domaće jabuke, ali i činjenici da je ova je godina bila specifična zbog korona pandemije koja je povećala potrošnju, što je vjerojatno utjecalo na veći uvoz. Ako se ovom dinamikom nastavi, negativna bilanca će na kraju godine biti rekordna.
Mišljenja su da i u ovoj proizvodnji nužno napraviti snažan strateški zaokret te raditi na pronalaženju trajnih rješenja – od odobravanja jednokratnih dodatnih potpora za proizvođače, modernizacije proizvodnje, povećanja produktivnosti te konkurentnosti.